Historie

Sport kent in Boornbergum een lange historie. Al in het verre verleden waren er verenigingen voor gymnastiek, trampolinespringen, korfbal en voetbal.

In 1918 werd de korfbalvereniging opgericht. Decennia lang is ODA een vereniging geweest die heel actief in Boornbergum aanwezig was. Bij dorpsfeesten met praalwagens, en speciaal de grote evenementen van de Korfbal series. De Series in Boornbergum waren in de wijde omtrek bekend, er werd door teams uit het hele land gespeeld.

In 1945 werd voetbalvereniging Op Nij Foriene (ONF) opgericht, dit was een zondagsploeg. In 1964 volgde de zaterdagvereniging Zaterdag Voetbal Boornbergum (ZVB). Jarenlang speelden beide verenigingen letterlijk en figuurlijk gebroederlijk naast elkaar.

Eind jaren ’70 bleek het lastig alle verenigingen naast elkaar draaiende te houden, vooral op het vlak van bestuur en financiën. Daarom zijn in 1980 de voetbalverenigingen ONF en ZVB samen met korfbalvereniging ODA, gymnastiekvereniging UDA, de volleybalvereniging en de tennisvereniging gefuseerd tot SC Boornbergum ’80. De 5 kleuren in het huidige embleem verwijzen naar de clubkleuren van de fusie verenigingen.

Korfbal vereniging ODA is later opgegaan in de korfbalvereniging “Altijd Kwiek” van de Veenhoop, waar een prachtig nieuw korfbalveld is gerealiseerd. De volleybalvereniging is in 2007 samen met de volleybalvereniging uit Nij Beets opgegaan in fusie vereniging ODS in Beetsterzwaag.

In 1983 verhuisde het sportterrein vanaf de nu Tymen de Boerwei naar de huidige locatie De Kampslach aan de Jouke Jochemswei. Hier zijn twee wedstrijdvelden en trainingsveld (voetbal) en twee tennisbanen -all weather- gesitueerd. Daarnaast is er een gezellige kantine. Gymnastiek vindt plaats in het gymnastieklokaal aan de Tymen de Boerwei. De voetbalafdeling van SC Boornbergum kent een zaterdag en zondagcompetitie. Bij tennis wordt competitie dubbel gespeeld, zowel gemengd, heren als dames. Daarnaast zijn er jaarlijks clubkampioenschappen (enkel en dubbel).